UNA DOTZENA DE FLORS II

UNA DOTZENA DE FLORS II

Una dotzena de flors II és una reelaboració videogràfica de l’acció homònima que va tenir lloc durant el Festival Lluèrnia, el desembre de 2020. L’acció participativa va comptar amb una seixantena de veïnes i veïns del barri de Montolivet i va consistir en una intervenció sobre l’enllumenat públic del barri per ser observada des del mirador del volcà Montsacopa. La figura de l’apagafaroles i un lent i progressiu apagament obren un espai que ens permet seguir la remor del barri, la seva història, els alts i baixos dels moviments veïnals, les reiterades demandes per a la instal·lació d’un nou enllumenat, la creació de la primera comunitat energètica de Catalunya o el simbolisme de la data d’aprovació del nomenclàtor amb els noms d’una dotzena de flors, en un joc de proximitats i de distàncies.

CRÈDITS

Una dotzena de flors II
Olot, juny de 2021
Vídeo, 29 minuts
Idea i edició: Servand Solanilla

ALÈ

Previous Image
Next Image

info heading

info content

ALÈ

La manca d’alè o la dificultat per respirar formarà part de la memòria col·lectiva a l’hora de recordar la pandèmia de COVID-19. Aquest símptoma d’afecció a les vies respiratòries es pot prendre, també, com a metàfora d’un món que necessita aire per recuperar-se i repensar-se.
Aquest objecte simbòlic parteix d’un gest: el capgirament d’uns pulmons perquè esdevinguin una papallona. A partir d’un taller de dibuix i color, els residents han fet el disseny de les ales. És una papallona que vol fer memòria de les persones que han deixat de volar, però també de la necessitat de recuperar el vol; que vol reconèixer l’immens treball realitzat pels professionals de la residència, però també de la necessitat que tothom se senti interpel·lat per fer front al futur; que vol posar en valor el color, la llum, la transformació i la vida.

CRÈDITS

Alè
Rètol lluminós. Objecte simbòlic en memòria de la COVID-19 i de totes les persones que s’ha endut aquesta pandèmia
Olot, juny de 2021
Treball realitzat en col·laboració amb Lola Solanilla
Residència Montsacopa
Intal·lació permanent al hall d’entrada de la residència

185 QÜESTIONS DE FONS I UN GLOP D’AIGUA

Previous Image
Next Image

info heading

info content

185 QÜESTIONS DE FONS I UN GLOP D’AIGUA

Els objectes d’una natura morta són els protagonistes d’una peça de teatre breu que donarà lloc a un “speech” on l’autor ens parlarà de la seva relació amb un gènere pictòric amb el qual s’ha anat retrobant al llarg de la seva trajectòria artística. 185 qüestions de fons i un glop d’aigua n’és l’últim exemple.

L’audiència està en espera. Una taula amb un micròfon, una gerra amb aigua i un got s’ofereixen a que una “veu”- una autoritat narrativa- prengui la paraula. Però el micro apunta al mateix públic. Així arrenca una situació d’interpel·lació que desgrana, de mica en mica, els paranys de les condicions i les possibilitats d’interlocució, la necessitat d’apropar-se i reconèixer-se amb l’altre, la violència de la paraula i la necessitat “d’arreglar-se” amb ella, o la necessitat de teixir relacions per a l’acció.

Una natura morta. Un exercici per refrescar la gola i continuar amb forces renovades.

Posada en escena de la peça de teatre breu (imatge 3)

a) En el centre està situada la taula amb la natura morta. El micròfon i la disposició de la gerra d’aigua i el got estan encarats cap al costat de l’escenari per on entra i s’asseu el públic; b) davant de la natura morta i a una distància d’aproximadament tres metres, es situa el públic en una grada amb cadires; c) darrera de la natura morta i en una grada simètricament situada respecte de la primera, hi ha un segon públic que funciona com a reflex del primer i com a “fons” de la natura morta (un nombrós grup d’actors i acompanyants de la companyia de teatre Projecte T prèviament asseguts).

Amb l’escenari totalment fosc, els assistents van entrant acompanyats per acomodadors amb llanternes fins a les cadires. El segon públic (actors i acompanyants) ja estan prèviament asseguts al costat oposat. L’acció s’inicia amb la il·luminació en fade in de la natura morta (aquesta il·luminació no permet que els dos públics es vegin, però sí que es doni una estranya percepció del públic oposat). Després d’un breu temps de silenci, una veu irromp des dels fons de la natura morta. La peça de teatre breu, de vint minuts de duració, finalitza amb l’enfosquiment en fade out de la natura morta.

Posada en escena de la conferència performativa (imatge 4)

La foscor dona pas a una llum tènue que il·lumina únicament els dos públics (el passadís central queda fosc) i els deixa exposats. El canvi d’il·luminació origina una nova situació comunicativa: s’il·lumina el “faristol 1” amb una llum zenital. Aquest està situat a un dels costats de la taula i en posició obliqua respecte de les dues audiències. En aquest moment l’autor de l’obra es dirigeix des de la grada on hi ha els actors al “faristol 1” i comença a llegir una conferència, un relat de vida en primera persona que recapitula i tanca una etapa de pràctica artística de deu anys (2011-2021) que s’articula a partir de l’interès pel gènere de la natura morta. A la meitat de la conferència s’apaga la llum zenital del “faristol 1” i s’il·lumina el “faristol 2”. L’autor s’hi dirigeix i continua la conferència fins a l’acabament d’aquesta. L’obra finalitza amb l’aproximació de l’autor a la natura morta, on aboca aigua al got, fa un glop que s’amplifica amb el micro de corbata i desitja salut.

Enllaç al text de la peça de teatre breu en tres actes.

Enllaç al text de la conferència performativa.

CRÈDITS

185 qüestions de fons i un glop d’aigua
Olot, 13 de març de 2021, 20h
Peça de teatre breu i conferència performativa
Teatre principal d’Olot
Duració: 60 minuts

LLEGIM OBJECTES. REESCRIVIM EL PASSEIG D’EN BLAY

Previous Image
Next Image

info heading

info content

LLEGIM OBJECTES. REESCRIVIM EL PASSEIG D’EN BLAY

L’activitat té per objectiu intervenir i alterar el Passeig d’en Blay a partir de diferents objectes relacionats amb els grans temes de la literatura contemporània que els participants es trobaran amuntegats davant del Teatre Principal.

El taller recull les idees d’aquesta edició del MOT entorn del títol Crear. Un collage que creix amb les paraules (avançar en la narració, creació interdisciplinària, trobar connexions des d’una actitud creativa, collage que s’expandeix, procés viu…) i es planteja com un exercici de reescriptura a partir de la referència al collage com una manera d’entendre el món i les dinàmiques que s’hi donen.

La remodelació del Passeig d’en Blay, finalitzada l’any 2018, es pot llegir com una acció més de reescriptura urbana que no afecta únicament a l’espai físic sinó també a la percepció, la interacció o la memòria de les persones amb el lloc. La nova proposta urbanística conté de manera visible, no visible o ja només en els diferents registres de la memòria, les traces del passat: alguns arbres s’han mantingut, alguns ja no hi són; del paviment vell queda una petita mostra al Firal petit i uns fragments que decoren les parets al Cafè del Firal; l’escultura La Lectura de Miquel Blay s’ha reubicat; al peu d’alguns nous fanals s’han fet unes inscripcions recordant noms d’associacions o comerços vinculats al passeig; els elements de les terrasses dels bars, alguns d’ells nous, s’han uniformitzat; les façanes del Teatre o de la Casa Solà Morales s’han fet més visibles; la llum, el so, l’ambient…

El taller es proposa avançar en aquesta narració. Els participants es trobaran davant del Teatre Principal un munt d’objectes relacionats, d’una o altra manera, amb els grans temes de la literatura contemporània: la sol·litud, la solidaritat, la comunicació, el cos, la memòria, la mateixa escriptura, el temps, la immigració, la guerra… Després d’una breu explicació el grup haurà de “llegir” (descobrir les potencialitats) i “col·locar” (o d’altres sinònims i situacions que s’esdevinguin d’aquesta acció -instal·lar, acoblar, fixar, distribuir…-) un nombre determinat d’objectes en llocs lliurement escollits del passeig (establint vincles i imaginant històries amb qualsevol punt o element del passeig) amb la intenció de suggerir noves connexions o associacions formals i/o de significat. Tant si el grup decideix fer-ho col·lectivament, en petits grups o individualment, aquesta alteració de l’espai estarà condicionada pel vincle que els participants tinguin, d’una banda, amb els objectes escollits i, de l’altra, amb el Passeig d’en Blay.

Seguint amb la idea del collage com a narració expansiva, el segon grup es trobarà amb la intervenció del primer grup a partir de la qual haurà de continuar. A la part final del taller, in situ, els mateixos participants explicaran les associacions o històries que es donen en les intervencions realitzades. Unes fotografies del resultat poden servir per ser mostrades al Torín i explicar breument el què s’ha fet.

UNA DOTZENA DE FLORS

Previous Image
Next Image

info heading

info content

UNA DOTZENA DE FLORS

Aquest projecte sorgeix de l’interès per aquelles intervencions d’edicions anteriors del propi Festival Lluèrnia que dialoguen amb el paisatge, que aprofiten la seva singularitat (els vincles i lligams -naturals i culturals- per qüestionar-lo) i que posen en valor el protagonisme de les espectadores i espectadors. El segon element d’interès és la vessant participativa i comunitària -la voluntat de fer sentir com a pròpia a les ciutadanes i ciutadans aquesta festa del foc i de la llum- les quals formen part d’aquest Festival des de la seva concepció. Aquests dos interessos estan a l’origen i en tots els processos de desenvolupament del projecte.

Una dotzena de flors posa en joc la relació de conflicte que vincula la visibilitat i l’espai públic per a generar un diàleg, amb i en el paisatge, entre dos volcans, dos indrets icònics de la ciutat, dues postals que es volen explicar d’una altra manera:

– el barri de Sant Pere Màrtir, construït en una de les vessants del volcà Montolivet (lloc de l’acció que va comptar amb la participació d’una seixantena de veïnes del barri animades per l’Associació de veïns de Montolivet).

– el volcà Montsacopa (punt principal d’observació de les espectadores i espectadors). Al camí que envolta el cràter del Volcà Montsacopa, davant de l’Església de Sant Francesc, hi havia diversos punts d’observació senyalitzats. Les persones que, per diferents raons, no van poder pujar al volcà, tenien un punt de senyalització al pàrquing de l’Escola El Morrot. Així mateix, l’acció es podia seguir des de qualsevol punt de la ciutat des d’on es pogués tenir una visió de conjunt del barri de Sant Pere Màrtir i a partir de la informació que podien trobar, d’una banda, a la pàgina web de Lluèrnia i, de l’altra, de la transmissió en streaming de LIVEMEDIA).

Enllaç al text dels plafons situats en diferents punts del mirador del volcà Montsacopa.

CRÈDITS

Una dotzena de flors
Olot, 12 de desembre de 2020, 19h
Acció participativa en el marc de LLUÈRNIA, FESTIVAL DEL FOC I DE LA LLUM
Emplaçaments: barri de Sant pere Màrtir i mirador del volcà Montsacopa
Duració: 37 minuts