INTERCANVIS AMB EL MÓN

Projecte inacabat que havia de constar d’una sèrie de imatges de nens i nenes amb objectes que haurien tingut un paper mediador important en els relats mitològics que Levi-Strauss exposa en les seves Mitològiques. El projecte pretenia portar al present els antics relats de les tribus americanes per mostrar una determinada manera de relacionar-se amb el món i amb les coses. El fet que en les imatges “el joc” havia de tenir un paper rellevant, els protagonistes havien de ser nens, representants de l’esperança de futur (com en El parc infantil de Jeff Wall i Dan Graham o les fotografies de l’artista xinès O Zhang a Horitzó i El pare i jo, on s’al·ludeix a la nova generació emergent).

A l’últim capítol del llibre El origen de las maneras de mesa (Mitológicas III), “La moral de los mitos”, Lévi-Strauss ens parla del paper mediador dels objectes i del sentit d’aquesta mediació. De com objectes, en aparença insignificants, moderen els nostres intercanvis amb el món.

Aquesta imatge fa referència al mite 424 d’aquestes Mitológicas III, “Araucano: origen de la calvicie”. Explica que en temps molt antics un diluvi va destruir la humanitat. Segons algunes versions va ser un càstig per costums dissipades, però totes les versions ho imputaven a una serp monstruosa, senyora de l’oceà. Fugint de l’ascens de les aigües i de la foscor que regnava, els humans, carregats de queviures, van pujar a una muntanya. Els que no van trepar ràpid es van ofegar. Els supervivents, ajudats per la mateixa muntanya que s’anava elevant, es van salvar. Tot i així, es van haver d’acostar tant al sol que van haver de protegir-se el cap amb els plats amb els que havien acumulat les provisions. Tot i les ombrel·les improvisades, molts van morir i molts van quedar calbs per l’escalfor del sol (aquest és l’origen de la calvície). Un sacrifici humà els va permetre obtenir el descens de les aigües i repoblar la terra.

CRÈDITS

Intercanvis amb el món, Olot, 2012
Fotografia color, mides variables